Direktlänk till inlägg 19 augusti 2008

Vaccinering

Av Svensson - 19 augusti 2008 22:12

Så var det dags för den andra sprutan av vaccinering mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och sjukdomar orsakade av Haemophilus influenzae typ b (Hib) som rekomenderas att ge vid 3, 5 och 12 månaders ålder.

Det känns ju inte som det är så stor risk att drabbas av dessa sjukdomar idag men om en hög andel av befolkningen inte skulle vaccineras skulle det ju vara viss risk för spridning av dessa sjukdomar så det kan man ju bidra till att förhindra genom vaccination. För det är ju inga trevliga sjukdomar det handlar om.


Difteri (äkta krupp eller strypsjuka) är en smittsam svår halsinfektion som var vanlig i Sverige på 1940-talet. Sjukdomen finns fort-farande i Östeuropa. Difteribakterien utsöndrar ett gift som kan ge livshotande skador bl. a. på hjärta och nerver.


Stelkramp (tetanus) orsakas av en bakterie som finns i jord och kan infektera sår. Bakterien producerar ett gift, som orsakar svåra kramper och andningsförlamning.

Kikhosta (pertussis) är en mycket smittsam lång-dragen luftvägsinfektion.

Polio (barnförlamning) är en virussjukdom som medför allt från förlamningar till lindrig eller ej märkbar infektion. Sjukdomen håller på att utrotas med hjälp av vaccin, men förekommer fortfarande.


Hib är en bakterie som kan orsaka snabbt förlöpande infektioner i form av hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, särskilt hos små barn.

Vaccination innebär alltså aatt man tillförs delar av det smittämne som orsakar en sjukdom, eller hela smittämnet men i försvagad form, d.v.s något som inte är tillräckligt för att utlösa sjukdomen men ändå räcker för att bygga upp ett skydd. Om man senare utsätts för smitta är kroppens immunförsvar i förväg aktiverat och kan oskadliggöra smittämnet, innan sjukdom utvecklas.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson - 23 november 2008 20:07

Denna blogg kommer att få en ny plats på webben. Fortsatta uppdateringar hittar du på http://www.barnwebb.se/benjamin. Välkommen dit.   barnwebb - din familj på webben är ett en webbsida om graviditet och barn med fakta om barn, barnuppfostran och ba...

Av Svensson - 18 november 2008 20:01

Benjamin är 8 månader och sitter utan problem. Reser sig mot bokhyllor och stolar och kan stå och gå med stöd. ...

Av Svensson - 10 november 2008 19:30

Boel-prov är ett hörsel och uppmärksamhetstest som görs av BVC där tanken är att barnet ska titta efter sköterskans skallrande bjällror. Helt enkelt ett test där Blicken Orienterar Efter Ljud. Detta klarade Benjamin utan anmärkning och blev också väg...

Av Svensson - 25 oktober 2008 17:14

Termodynamikens 2:a lag säger att ett system och dess omgivning strävar mot större oordning.Benjamin verkar göra allt han kan för att uppräthålla och påskynda denna process.Väldigt laglydig alltså, så han kommer nog att växa upp till en laglydig medb...

Av Svensson - 22 oktober 2008 07:04

Sedan en tid tillbaka äter Benjamin nu smakportioner av både gröt grönsaker och annat man kan stoppa i munnen. Här försöker han äta en bit majsbröd. Oftast hamnar det på alla andra ställen än i munnen, men det är bara att göra ett nytt försök....

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ barnwebb med Blogkeen
Följ barnwebb med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se